Descriere
Originea susanului este inca incerta, aceasta urmand sa se stabileasca dupa efectuarea mai multor teste ADN. Oricum, Pliniu cel Batran vorbeste in opera sa de stiinte naturale, "Naturalis Historia", despre culturile de susan din Grecia si Asia Mica.
Herodot si Teofrast, de asemenea, vorbesc in scrierile lor despre cultura susanului. In antichitate, egiptenii foloseau semintele de susan pentru tratarea astmului.
In Romania, susanul se cultiva, mai ales, in regiunile din sudul tarii. Susanul infloreste in luna iulie si are flori albe, galbene sau violet. Fructul, de forma unei capsule lungi de patru cm, cand ajunge la maturitate, adaposteste 60-70 de seminte albe, galbui, cenusii ori negre. Semintele de susan sunt mici, turtite si ovale.
Pe cat sunt de mici, pe atat sunt de bogate in minerale, vitamine si fibre. Semintele de susan contin cupru si mangan, minerale esentiale in mentinerea siluetei. Trebuie mentionat ca manganul intervine in procesul metabolic al grasimilor si carbohidratilor, prevenind ingrasarea si reducand pofta de dulciuri.
Desi semintele de susan ajuta la reglarea metabolismului, se recomanda consumul lor cu prudenta, deoarece au foarte multe calorii. 35 de grame de seminte, cam un sfert de ceasca, contin in jur de 200 de calorii.
Cuprul are rol vital in absorbtia fierului, ajutand astfel la prevenirea si tratarea anemiei. In plus, are si calitati antiinflamatorii, mai ales la nivelul oaselor si articulatiilor.
Semintele de susan contin si calciu, magneziu, fier, zinc, fosfor, vitamina B1 si fibre. Magneziul scade tensiunea, in timp ce calciul potoleste durerile de cap si ajuta femeile aflate la menopauza sa scape de simptomele neplacute ale acestei perioadei.
Apoi, zincul din semintele de susan mareste densitatea osoasa, ajutand, in acest fel, la mentinerea sanatatii articulatiilor, la femeile de varsta a doua si a treia.
Fibrele reprezentate din abundenta in semintele de susan scad colesterolul si imbunatatesc digestia. De aceea, se recomanda consumul de seminte sub forma de condiment la salata, in preparate din carne, paine, dulciuri.
Din semintele de susan, curatate de coaja si macinate, se obtine "tahan", din care se prepara halvaua de cea mai buna calitate.
Sa avem sanatate!