Descriere
Continut:
-Vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9), aminoacizi, carbohidrati, acizi grasi, purine, minerale (sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cobalt, cupru, zinc, nichel, crom, molibden, fosfor, clor, fluor, iod, bor, seleniu, silicon).
Actiuni:
-analeptic, antiastmatic, aperitiv, calmant, cicatrizant, depurativ, diuretic, energizant, hipoglice- miant, laxativ, tonic al sistemului nervos si uterului, previne cancerul de colon, hemoroizii, diverticulii intestinali, hraneste celulele creierului si creste activitatea vizuala, scade colesterolul (fractiunea LDL, daunatoare).
Indicatii:
-Astenie, rahitism, demineralizare, prurit, psoriazis, ulcer varicos, insuficienta tiroidiana, afectiuni ale splinei, anemie, regenerarea sangelui, cancer, guta, afectiuni digestive, renale, pulmonare, hepatice, litiaza biliara, angiocolita, colecistita, lumbago, reumatism, afectiuni oculare, laringita, uremie, lauzie, convalescenta, crestere.
Mod de preparare:
-Ca adaos in supe, ciorbe, mancaruri, sosuri, creme, salate. Asigura echilibru, sanatate, longevitate.
RETETE:
-1) PaINE DE OVAZ - 400 g faina de ovaz, sare, drojdie, 250 ml apa calda, o lingura cu ulei, o lingura cu seminte de in sau susan. Se amesteca faina, sarea, uleiul si drojdia dizolvata in putina apa. Se framanta, se acopera si se lasa o ora, pana isi dubleaza volumul apoi se framanta iar, adaugand si semintele, dupa care se aseaza in tava. Se mai lasa 30 de minute sa creasca in tava. Se da la cuptor, la foc tare in primele 10 minute si la foc mic inca 30 de minute.
-2) CHIFTELE DE OVAZ - Se prepara o pasta din faina de ovaz, apa, sare, doua linguri cu faina intergrala de grau, doua linguri cu ulei, patrunjel verde, putin usturoi. Se framanta foarte bine aluatul si se modeleaza chiftelele, care se pot consuma fie crude, pe foi de salata verde, fie prajite in ulei.
-3) DESERT - O cana cu faina de ovaz se lasa la inmuiat timp de 2-3 ore, intr-o cantitate de apa de doua ori mai mare. Se adauga un mar ras, suc de lamaie, stafide, miere. Ca dejun este foarte revitalizant.
CHIFTELE DE OVAZ:
-Ingrediente: faina de ovaz, faina de grau (cantitati egale), ulei, sare, apa
-Mod de preparare:
-Preparati o pasta din faina de ovaz si de grau complet, apa si sare. Incingeti uleiul si puneti la prajit cate o lingura din amestec.